
Mijn naam is Fieke Derksen, sociaal ontwerper en oprichter van het bedrijf Samen Impact. Ik ben afgestudeerd aan academie; AKV St. Joost en ben gespecialiseerd in Social Design. Bij Social Design wordt rekening gehouden met de rol en verantwoordelijkheid van de ontwerper in de samenleving en met het inzetten van het ontwerpproces om sociale verandering te bewerkstelligen. Mijn overtuiging is dat er een grote kracht zit in co-creatie, waarbij de ontwerper samenwerkt met klant én doelgroep. Door co-creatie prikkel je intrinsieke motivatie van de doelgroep en zal zowel het proces als het eindproduct meer kwaliteit, draagvlak en eigenaarschap bevatten.
leeg leeg leeg
Ik constateer dat onze samenleving in een transitieperiode zit. Onder andere het klimaatakkoord en de sustainable development goals spelen hier een rol in. Tevens zie je in de politiek steeds meer rechtse bewegingen opkomen met als voorbeeld de Brexit. Mensen zijn onrustig en willen graag invloed, dit wordt vaak zelf geïnitieerd door klimaatmarsen te organiseren of boerenprotesten op te zetten. Echter zal eindeloos discussiëren ons als maatschappij niet verder brengen. Wanneer we strategische en duurzame keuzes willen maken voor de toekomst zullen we de handen ineen moeten slaan en samen met creatieve én breed gedragen oplossingen moeten komen. Tijdens de oprichting van Samen Impact is het COVID 19 virus actief over de hele wereld. Ook Nederland moet hiermee dealen. Wat mij opvalt is dat we in tijden van crisis erg creatief zijn en goed kunnen samenwerken: hét moment voor co-creatie en social design.
De Nederlandse overheid zet in op een intelligente lock-down en vraagt jongeren om ideeën in te brengen; de jeugd is immers de toekomst. De samenleving verandert en ook regelgeving verandert met de tijd mee. Dit zijn langdurige processen waar we op de korte termijn geen resultaat van zien. Daarom ben ik ervan overtuigd dat social design een belangrijke manier van werken is die samen met creativiteit op kortere termijn waarde toe kan voegen aan de maatschappij. Door co-design in te zetten als werkwijze zullen mensen zich meer betrokken voelen bij de maatschappij en zullen vraagstukken waarmee gemeenten, instanties, erfgoederen, provincies en projectontwikkelaars worstelen efficiënter opgelost kunnen worden en beter geïmplementeerd en breed gedragen worden door de samenleving.
Gedreven door strategische processen en keuzes die een duurzame impact hebben ga ik graag uitdagingen aan. Out of the box denken zit in mijn werkwijze en in mijn systeem.
Ik ben ervan overtuigd dat ik als ontwerper van grote toegevoegde waarde kan zijn bij (sociale) veranderprocessen in ‘stad en land’. Co-creatie geeft betrokkenen een stem om écht betrokken te raken bij besluitvormingsprocessen in hun leefomgeving.