Circulaire economie op Ameland

Toeristen bezoeken Ameland en laten onbewust veel restafval achter. Restafval moet door Ameland getransporteerd worden naar het vaste land om het te kunnen verwerken. We onderzochten hoe we toeristen bewust konden maken van dat ze erg veel restafval op het eiland achter laten.

Door een life-cycle proces uit te schetsen met daarbij horende stakeholders en belanghebbende te schetsen kregen we door waar in het proces we konden inspelen als we de toeristen bewust wilden maken. Tijdens het onderzoek doen kwamen we tot een voorbeeld van een verborgen rest-afvalstroom die toeristen produceren: pluizen afval. Deze worden geproduceerd tijdens drogen van beddengoed van diverse accommodaties, hotels en air bnb locaties.

We deden proeven en experimenteerde met het pluizen materiaal. Diverse technieken toonde aan dat het een erg waardevolle grondstof is om een nieuw product uit te creƫren. Helaas was er niet genoeg tijd om dit product door te ontwikkelen tot een volwaardig product. Het concept-ontwerp is om een souvenir te ontwerpen en te ontwikkelen van het pluizen afval, dit nemen de toeristen vervolgens weer mee naar huis waardoor ze bewust worden van hun restafval productie op het eiland. Het souvenir verteld het verhaal en de volgende keer dat ze terug komen zullen ze ander gedrag vertonen als het gaat om restafval productie.

Dit onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door VVV Ameland en Staatsbosbeheer Ameland.

error: Inhoud is beschermd.